5 mei: brouwen Rum Infused Porter

Een bijzonder ingredient: licht geroosterde ‘Mesquite’ houtsnippers. Voor een kruidig en aardachtig aroma. Deze worden geweekt in bruine rum en pas na de hoofdvergisting toegevoegd.

We beginnen met het schroten van maar liefst 8 verschillende soorten mout. Gelukkig hebben we hier een trucje voor!

De mout na het schroten.

Het vullen van de moutpijp. We gebruiken in dit recept 5,7 kg mout.

Het maischen: het warme water circuleert door de geschrote mout, en zet de zetmeel om in suikers. De Russian Imperial Stout heeft een mooi donkere kleur door het gebruik van chocolademout. Deze mout verkrijgt zijn kleur doordat het 2 tot 2,5 uur is geroosterd op 220-230°C.

Het koken van de wort. Tijdens het koken voegen we twee soorten hop toe op verschillende tijdstippen, en 5 minuten voor het einde een beetje steranijs.

Na het koken en beluchten wordt het mooie donkere bier overgeheveld naar het vergistingsvat.

Gist erbij, waterslot erop en klaar! Nu is het een week wachten totdat de (Engelse) gist de suikers heeft omgezet in alcohol. Proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *